No Office,
No Problem

“ The number one benefit our campus provides is access to knowledge and other people. I constantly see people teaming up in small informal groups in the atriums and in the meeting areas.”

Jon Fredrik Baksaas Telenor President and CEO

NBBJ helped Telenor—one of Europe's largest wireless carriers—transition from public monopoly to private enterprise through the design of a new headquarters. The campus consolidates 40 buildings and 7,700 employees into one location with 6,000 workstations, reducing real estate costs and increasing collaboration. As part of the design, most employees do not have assigned workspace, making Telenor the largest and most successful implementation of hot-desking in the world.

Nestled unobtrusively into an open landscape, the project's eight office wings branch out along an east-west axis and are joined horizontally by curved boulevards that embrace a central plaza where people spontaneously meet, share knowledge, and generate ideas. Offices are organized into working units of forty people, arranged individually or in modules of two or three units, and configured to maximize workplace flexibility, natural lighting and outdoor views. Atriums link workstations vertically, but also extend movement from the boulevards and popular open-air central plaza into other areas.

Additionally, the office represents a combination of workplace design and IT solutions that enhance the ways in which people work. An open floor plan, casual meeting places, and social amenities facilitate the exchange of ideas. Hot desks, laptops, and mobile devices enable work to go on wherever and whenever there is a need. Electricity, telecommunications, and computer cables are laid in the floor with easily accessible connection points, ready to adapt to changing needs.

Measured Success

By encouraging employees to hot desk, utilize new furniture solutions and work from home, NBBJ was able to reduce space per employee from 38 square meters to 21.4 square meters. The space reduction saves Telenor approximately $12 million USD in real estate costs each year.

Real Estate Savings

The design encourages employees to interact in a variety of informal and formal spaces. Post occupancy research shows 48% of employees now alternate between workspace locations each week. As a result, research also cites an increase in impromptu meetings and conversations on campus.

Workplace Flexibility

After two months of occupancy, staff was surveyed about their impression of the campus. Seventy eight percent were more satisfied with the design than originally expected. Sixteen percent thought the campus was as expected and just 6% were less positive about the design than originally expected.

Staff Satisfaction
Environmental Sensitivity
Environmental Sensitivity
Environmental Sensitivity
“ The building has strong green credentials—including natural ventilation, daylight and a heat exchange feeding off the sea water in the fjord—which together slash carbon emissions by 80%. ”

Building Magazine The United Kingdom

Awards and Publications

Awards

Prix D'excellence, International Real Estate Federation
AIA National, Honor Award for Architecture
Best Technology Implementation, Bentley Systems
Best Lighting Design in Norway, National Light Culture

Publications

Havard Business Review, “Workspaces that Move People,” October 1, 2014
Change Design, "No Paper, No Office, No Problem," 2009
The Puget Sound Business Journal, "Tomorrow's ideal workplace today," May 2007
CoreNet Global, "Scandinavian Innovation: Telenor Headquarters in Norway," July 2006
Metropolis Magazine, "Wireless Evolution," June 2003