Not
to Worry

“ This project puts South Tees NHS Foundation Trust at the forefront of developments. The quality of the build and internal finish is exemplary, creating an environment which is conducive and sympathetic to the needs of the patients and their loved ones. ”

Margaret McGloin Deputy Director of Planning, South Tees NHS Foundation Trust

The design of the Endeavour Radiotherapy Unit at James Cook University allows patients to receive cancer treatment in a comfortable, non-clinical setting. The overarching goal of the architecture and interiors is to counteract potential stress of radiation therapy. The facility’s three main functions (Outpatients Clinic, Linac Suite, CT Scanner Suite) are placed in a distinct block on one of three sides of a column-free central waiting space. On the fourth side the waiting space opens towards newly landscaped ground, creating a ‘pavilion in a garden’ for waiting patients. A ‘floating roof’ covers the waiting space and defines a distinct, readable edge when seen from south and south-east.

The project enables the expansion and modernization of the hospital’s regional cancer program via the separation of clinical functions that are frequented by inpatients from those that primarily serve outpatients. This enabled refurbishment, in place, of those services to remain within the envelope of the existing hospital, whilst facilitating construction, nearby, of a new satellite facility for radiation therapy.

Publications

Architect's Journal, "NBBJ cancer centre gets green light,” December 2009