News

GreenSource Applauds Sustainable Approach to Seattle Children's Bellevue Clinic and Surgery Center

GreenSource Applauds Sustainable Approach
to Seattle Children's Bellevue Clinic and Surgery Center

Hospitals are all about efficiency in care, but most miss the mark entirely when it comes to using energy. GreenSource magazine recently featured the efficiency initiatives and sustainable approach taken in the design and construction of the Seattle Children’s Bellevue Clinic and Surgery Center (SCBC) in Bellevue, Washington.

Standard room sizes and spatial adjacencies were reconsidered, thoughtfully planned and mocked-up to test ideas in real time — a process that led to design solutions that cut 30,000 square feet from the building’s size and saved $30 million. Daylighting, siting, green roofs, and highly efficient mechanical and lighting systems were some of the sustainable design features that helped SCBC save about $117,000 annually in energy costs.

Although green design was not a high priority for the client at the start, it became increasingly important during the design and construction process of the Seattle Children's Bellevue Clinic. By the time the NBBJ-designed building opened in June 2010, it had earned LEED Gold certification, and Seattle Children's had committed itself to the 2030 Challenge of creating carbon-neutral facilities. The new facility proves that it's possible to improve efficiencies in patient care while also delivering improvements in sustainability.

“Doing more with less, SCBC shows how health care facilities can join the green movement and deliver a more pleasant experience to both customers and staff.”

Read GreenSource's full article here.